Kajian kualitas gambir dan hubungannya dengan karakteristik kulit tersamak

Anwar Kasim, Alfi Asben, Sri Mutiar

Abstract


This study aimed to investigate the quality of gambier taken from gambier production center in West Sumatra, the characteristic of tanned leather which was tanned by gambier, and the relationship between gambier quality and tanned leather product. This study was conducted by firstly taking the samples from ten location randomly, secondly analizing some of its characteristics, and later applicating them in leather tanning. The relationship between some gambier parameters with tanned leather was determined by linear regression. The result was finding that the quality was varied among different gambier production centers, comprise of water content, tannin level, cathecin level, ash level and water-insoluble substances. Sixty percent of producton centers had given gambier which was capable to produce leather met the quality requirements. The result also found there were a strong relationship between gambier characteristics and quality of tanned leather, e.g. gambier tannin level and bonded-tannin in tanned leather (r=0.980), gambier catechins level and bonded-tannin in tanned leather (r=0.967) and gambier ash content and bonded-tannin in tanned leather (r=0.852). Highest tannin level would produce good tanned leather.

Keywords: gambier, tanning, tanned leather, the correlation.

ABSTRAK
Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kualitas gambir yang diambil dari sentra produksi gambir Sumatera Barat, mengetahui karakteristik kulit tersamak yang disamak menggunakan gambir tersebut dan mengetahui hubungan kualitas gambir dengan kulit tersamak yang dihasilkan. Penelitian dilakukan dengan mengambil sampel dari sepuluh lokasi secara acak, dilanjutkan dengan analisis karakteristik gambir serta aplikasinya dalam penyamakan kulit. Untuk mengetahui hubungan antara beberapa parameter gambir dengan parameter kulit tersamak yang dihasilkan digunakan regresi linier. Hasil penelitian menunjukkan karakteristik gambir dari sentra produksi di Sumatera Barat memiliki kualitas yang bervariasi pada kadar air, kadar tanin, katekin, kadar abu dan zat tak larut air. 60% lokasi sentra produksi memberikan gambir yang mampu menghasilkan kualitas kulit tersamak memenuhi standar mutu. Hubungan antara beberapa parameter gambir sebagai bahan penyamak dengan kualitas kulit tersamak menunjukkan hubungan yang sangat erat antara kadar tanin gambir dengan kadar tanin terikat pada kulit tersamak (r=0.980), kadar katekin pada gambir dengan kadar tanin terikat pada kulit tersamak (r=0.967), dan kadar abu pada gambir dengan kadar tanin terikat pada kulit tersamak (r=0.852). Tingginya kadar tanin gambir akan menghasilkan kulit tersamak yang baik.


Kata kunci :gambir, penyamakan, kulit tersamak, korelasi


Full Text:

PDF

References


Achmad, A., Kassim, J., Suan, T. K., Amat, R. C. & Seey, T. L. (2012). Equilibrium, kinetic and thermodynamic studies on the adsorption of direct dye onto a novel green adsorbent developed from Uncaria gambier extract. Journal of Physical Science, 23(1), 1-13.

BSN (Badan Standardisasi Nasional). (2009). Standar Nasional Indonesia SNI 0253 :2009. Kulit bagian atas alas kaki-kulit kambing. Jakarta, Indonesia: BSN.

BSN (Badan Standarisasi Nasional). (1989). Standar Nasional Indonesia SNI 06-0463-1989. Kulit lapis domba/kambing samak kombinasi. Jakarta, Indonesia: BSN.

BSN (Badan Standarisasi Nasional). (2000). Standar Nasional Indonesia SNI 01-3391-2000. Syarat mutu gambir. Jakarta, Indonesia: BSN.

BPS (Badan Pusat Statistik) Provinsi Sumatera Barat. (2008). Statistik perdagangan luar negeri Sumatera Barat. Padang, Indonesia: BPS Provinsi Sumatera Barat.

Buletin Provinsi Sumbar. 2011. Komoditi gambir sumbar dapat perhatian. ANTARA Sumbar.

Fengel, F. & Wegener, D. (1995). Kayu, kimia, ultrastruktur, reaksi-reaksi. Harjono (Penyadur) dan S. Prawirohatmojo (Ed). Yogyakarta, Indonesia: Gajah Mada University Press.

Ferita, I., Jamsari, J., Suliansyah, I. & Gustian, G. (2012). Studi hubungan karakter morfologi anatomi dan molekuler terkait potensi kadar katekin pada tanaman gambir (Uncaria gambir (Hunter) Roxb.). http://pasca.unand.ac.id/id/wp-content/uploads/2012/01/Artikel-Disertasi-Istino-Ferita.pdf, diakses tanggal 9 Maret 2015.

Gnamm, L. A. (1949). Die Gerbstoffe und Gerbmittel. Wissenschaffttliche Verrlanggsellschaft M.B.H. Stuttgart.

Kasim, A. (2011). Proses produksi dan industri hilir gambir. Jakarta, Indonesia: Universitas Andalas Press.

Kasim, A., Novia, D., Mutiar, S., & Pinem, J. (2013). Karakteristik kulit kambing pada persiapan penyamakan dengan gambir dan sifat kulit tersamak yang dihasilkan. Majalah Kulit Karet dan Plastik, 29(1), 01-12.

Kasim, A., Novia, D., Mutiar, S., & Efendi, A. (2014). Dimishing chromium use on combined crom-gambier tanning proses upon the characteristics of tanned leather. Journal of Animal Science and Teknology, 37(1), 24-29.

Kuentzel,A. 1955. Gerbereichemisches Taschenbuch. Verlag von Theodor Steinkopff. Dresden und Leipzig.

Lehnen, R. (2006). Test metods for determining formaldehyde content and formaldehyde emissions of wood based panels. In Cost E 49 Training course “Testing and evaluation of emissions from wood based material”. Hamburg, Jerman.

Linkenheil, K. & Steinmann, K. H. (1998). Gambir processing and marketing in West Sumatera. Padang, Indonesia: Departemen Perindustrian dan Perdagangan.

Said, E. G., Khaswar, S., Etik, M, Alexi, H., Nur, A. E., Dwi, L. R., Ratih, P., Aang, A. A., & Aditya, H. (2009). Agroindustri dan bisnis gambir Indonesia. Bogor, Indonesia: Kampus IPB Taman Kencana.

Sahubawa, L., Pertiwiningrum, A., & Pamungkas, A. T. (2011). Pengaruh kombinasi bahan penyamak formalin dan syntan terhadap kualitas kulit ikan pari tersamak. Majalah Kulit, Karet dan Plastik, 27(1), 38-45.

Ullmanns Encyklopedie. (1978). Technischen Chemie Band 16. Lagerwerkstoff bis Milch. Verlang Chemie. Weinheim. New York.




DOI: http://dx.doi.org/10.20543/mkkp.v31i1.220

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2015 anwar kasim, Alfi Asben, Sri Mutiar

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

MKKP indexed by:

Cover Page Cover Page     Cover Page    Cover Page     Cover Page     Cover Page     Cover Page     Cover Page     Cover Page     Cover Page    Cover Page    Cover Page    Cover Page     Cover Page     Cover Page   Cover Page   Cover Page   Cover Page   Cover Page              

 

 

 

Free counters!