Formulation of Baby Porridge Flour Using Nagara Tuber and Kalakai (Stenochlaena palustris) as Iron Fortifying Agent with Natural Flavor of Ambon Banana

Nitie Ma'rifatus Sholihah, Agung Nugroho, Ph.D., Lya Agustina

Abstract


Kalakai (Stenochlaena palustris) is a fern that lives wildly in nature. High iron content in the diet underlies the use of kalakai plants as a natural iron fortifying food for growing children. The purpose of this study was to determine the best formulation of baby porridge flour meeting the Indonesian National Standard (SNI). Kalakai was selected as a Fe fortifying material due to its high content of Fe. Three formulations (A, B, and C) were produced from three different flours (cassava nagara, kalakai, and young banana), and the formulated samples were tested. Formula A was 55 (cassava) : 5 (kalakai) : 40 (banana); formula B was 57:3:40; and formula C was 59:1:40. Those three formulations were compared with a control which was made from cassava nagara flour and banana flour with ratio of 60% and 40% (without kalakai). The results showed that the best formula was the A formulation, with a ratio content of 55:5:40. This formula had 0.90 g/ml of kamba density, 2.04 of water absorption index, 6.62% of moisture content, 3.02% of ash content, 0.67% of fat content, 2.41% of crude protein, and 4.48 mg/100g of Fe level.

Keywords


baby porridge; cassava nagara; kalakai; Stenochlaena palustris

Full Text:

PDF

References


Ambarsari, I., Sarjana, & Choliq, A. (2009). Rekomendasi dalam Penetapan Standar Mutu Tepung Ubi Nagara. Jawa Tengah: Balai Pengkajian Teknologi Pertanian.

BSN. (2005). Makanan Pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI) - Bagian 1: Bubuk Instan. SNI 01-7111.1-2005. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional

Hayyuningsih, D. R. W., Sarbini, D., & Kurnia, P. (2009). Perbedaan Kandungan Protein, Zet Besi, dan Daya Terima pada Pembuatan Bakso dengan Perbandingan Jamur Tiram (Pleurotus sp.) dan Daging Sapi yang Berbeda. Jurnal Kesehatan, 2(1), 1-10.

Handayani, N. A., Santosa, H., & Kusumayanti, H. (2014). Fortifikasi Inorganik Zinc pada Tepung Ubi Jalar Ungu sebagai Bahan Baku Bubur Bayi Instan. Reaktor, 15(2), 111-116.

Istiany, A. & Rusilanti. (2013). Gizi Terapan. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.

Kusumaningrum, A. & Rahayu, W. P. (2007). Penambahan Kacang-kacangan dalam Formulasi Makanan Pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI) Berbahan Dasar Pati Aren (Arenga pinnata (Wurmb) Merr). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 8(2), 73-80.

Maharani, D. M., Haidah, S. N., & Haiyinah. (2005). Studi Potensi Kalakai (Stenochlaena palustris (Burm.F) Bedd) sebagai Pangan Fungsional (Skripsi). Banjarbaru: Jurusan Budidaya Pertanian, Universitas Lambung Mangkurat.

Mervina, Kusharto, C. M., & Marliyati, S. A. (2012). Formulasi Biskuit dengan Substitusi Tepung Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) dan Isolat Protein Kedelai (Glycine max) sebagai Makanan Potensial untuk Anak Balita Gizi Kurang. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 23 (1), 9-16.

Muliansyah & Wijantri, K. (2013). Kajian Waktu Blansing dan Suhu Pengeringan dalam Pembuatan Tepung Kalakai (Stenochlaena palustris (Burm.F) Bedd (Skripsi). Palangkaraya: Jurusan Budidaya Pertanian, Fakultas Pertanian Universitas Palangka Raya.

Kemenkes. (2014). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 41 Tahun 2014 Tentang Pedoman Gizi Seimbang. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Raza, P. U., Nugroho, A., & Susi. (2018). Analisis Pemanfaatan Ganggang Sungai (Hydrilla verticillata) sebagai Komponen Subsitusi Bahan Pakan Itik Petelur dalam Rahmi et al. (eds) in press. Dalam Prosiding Seminar Nasional Teknologi dan Inovasi Industri (pp. 120-131). Banjarbaru: Balai Riset dan Standardisasi Industri Banjarbaru.

Rustanti, N., Noer, E. R. & Nurhidayati, (2012). Daya Terima dan Kandungan Zat Gizi Biskuit Bayi sebagai Makanan Pendamping Asi dengan Substitusi Tepung Labu Kuning (Cucurbita moshchata) dan Tepung Ikan Patin (Pangasius spp.). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan,1(3), 59-64.

Santosa, H., Handayani, N. A., Nuramelia, C., & Sukma, N. Y. T. (2016). Pemanfaatan Hati Ayam sebagai Fortifikasi Zat Besi dalam Bubur Bayi Instan berbahan Dasar Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.). Inovasi Teknik Kimia, 1(1), 27-34.

Tamrin, R. & Pujilestari, S. (2016). Karakteristik Bubur Bayi Instan Berbahan Dasar Tepung Garut dan Tepung Kacang Merah. Konversi, 5(2), 49-58.

Thursina, D. (2010). Kandungan Mineral Kalakai (Stenochlaena palustris) yang Tumbuh pada Jenis Tanah Berbeda serta Dimasak dengan Cara Berbeda (Skripsi). Bogor: Institut Pertanian Bogor.




DOI: http://dx.doi.org/10.24111/jrihh.v10i2.4080

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




JRIHH INDEXED BY :

       
       


Published by BARISTAND INDUSTRI BANJARBARU (E-ISSN: 2503-0779 dan P-ISSN : 2086-1400).

 Creative Commons License