Pengembangan Teknologi Pengolahan Serbuk Minyak Buah Merah (Pandanus conoideus Lamk) untuk Sediaan Bahan Tambahan Pangan
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Arathi, B. P., Sowmya, P. R.-R., Vijay, K., Baskaran, V., & Lakshminarayana, R. (2015). Metabolomics of carotenoids: The challenges and prospects – A review. Trends in Food Science & Technology, 45(1),105–117. doi:10.1016/j.tifs.2015.06.003
Bestari, A. N. (2014). Penggunaan siklodekstrin dalam bidang farmasi. Majalah Farmaseutik, Vol. 10 no. 1 Tahun 2014. Fakultas Farmasi, Univ. Gajah Mada. Yogyakarta.
Cardoso, L. A. C., Karp, S. G., Vendruscolo, F., Kanno, K. Y. F., Zoz, L. I. C., & Carvalho, J. C. (2017). Biotechnological Production of Carotenoids and Their Applications in Food and Pharmaceutical Products. Carotenoids. doi:10.5772/67725
Eggersdorfer, M., & Wyss, A. (2018). Carotenoids in human nutrition and health. Archives of Biochemistry and Biophysics, 652, 18–26. doi:10.1016/j.abb.2018.06.
Hasrini, R. F., F. R. Zakaria, Dede, R. A. & I. A. Suparto. (2017). Mikroenkapsulasi minyak sawit mentah dengan penyalut maltodekstrin dan isolat protein kedelai. J. Teknologi dan Industri Pangan Vol. 28 (1) : 10 – 19.
Inkson. B. J. (2016) 2. Scanning electron microscopy (SEM) and transmission electron microscopy (TEM) for materials characterization. In G. Hübschen, I. Altpeter, R. Tschuncky, & H. Herrmann, (Eds.). Materials Characterization Using Nondestructive Evaluation (NDE) Methods (17 – 43, Woodhead publishing. doi : 10.1016/B978-0-08-100040-3.00002-X
Keim, A. P. (2009). Pandanaceae of the island of Yapen, Papua (West New Guinea), Indonesia, with their nomenclature and notes on the rediscovery of Sararanga sinuosa, and several new species and records. Blumea - Biodiversity, Evolution and Biogeography of Plants, 54(1), 255–266. doi:10.3767/000651909x476247.
Limbongan J, Malik A. (2009). Peluang pengembangan buah merah (Pandanus conoideus Lamk.) di Provinsi Papua. J Litbang Pertan. 28:134
Muctadi, Deddy. (2012). Pangan fungsional dan senyawa bioaktif. Penerbit Alfabeta. Bandung
Murtiningrum, Sarungallo Z. L., & Mawikere N. (2012). The exploration and diversity of red fruit (Pandanus conoideus L.) from Papua based on its physical characteristics and chemical composition. J Biol Divers. 13:124–129. doi:10.13057/biodiv/d130304
Murtiningrum, Sarungallo, Z. L. Roreng, M.K., Santoso, B. & Armiati. (2019). Chemical properties, carotenoid, tocopherol and fatty acid composition of three clones of red fruit (Pandanus conoideus Lamk.) oil of different ripening stages. International Food Research Journal 26 (2): 649-655.
Octivia, T., & M. Hadad. E. A (2012). Eksplorasi dan konservasi tanaman buah merah (Pandanus conoideus) dalam upaya pengelolaan sumber daya genetik yang berkelanjutan. Lokakarya Nasional Pengelolaan dan Perlindungan Sumber Daya Genetik di Indonesia: Manfaat Ekonomi untuk Mewujudkan Ketahanan Nasional : 81–92.
Rohman, A. & Windarsih, A. (2018). Characterization, biological activities, and authentication of red fruit (Pandanus conoideus Lam) oil. Food Res. 2017:21–27
Roreng, M. K., & Nishigaki T. 2013. Buah merah dan penduduk papua. Warta IHP 30(1): 37-48
Saputra, H., Novizar Nazir & Diana Sylvi. (2017). Ekstraksi dan karakterisasi minyak alpukat (Persea americana Mill.) Solok Sumatera Barat. http//jurnal.itera.ac.id/index.php/Isat/aticler/dooload/66/52
Sarungallo, Z. L., Hariyadi, P., Andarwulan, N., & Purnomo, E. H. (2014). Pengaruh metode ekstraksi terhadap mutu kimia dan komposisi asam lemak minyak buah merah (Pandanus conoideus). J Teknol Ind Pert 24 (3):209-217
Sarungallo, Z. L., Hariyadi, P., Andarwulan, N., & Purnomo, E. H. (2015). Characterization of chemical properties, lipid profile, total phenol and tocopherol content of oils extracted from nine clones of red fruit (Pandanus conoideus). Kasetsart J - Nat Sci. 49:237–250.
Sarungallo, Z. L., Budi, S., Murtiyani., Mathelda, K. R & Venny, M. (2019). Karakteristik mutu mikroenkapsulasi minyak buah merah (Pandanus conoideus) dengan perbandingan konsentrasi. J Pro Food 52:528 – 540.
Satriyanto, B., Widjanarko, S. B., & Yunianta. (2012). Stabilitas warna ekstrak buah merah (Pandanus conoideus) terhadap pemanasan sebagai sumber potensial pigmen alami. JTP. 13(3): 157-168
Suroto, HS dan Paluphy, Y. (2015). Mikrokapsul ekstrak bawang tiwai sebagai pengawet pangan. JRTI Vol 9 No 1 Juni 2015.
Wijaya, H. (2017). Isolasi α/β-karoten dan α/β-kriptoxanthin pada minyak buah merah (Pandanus conoideus Lamk) menggunakan metode open column chromatoghraphy. Laporan Penelitian BBIA. Bogor.
Yuliawati, S. T., Susanto & Wahono, H. (2015). Pengaruh lama pengeringan dan konsentrasi maltodekstrin terhadap karakteristik fisik kimia dan organoleptik minuman instan daun mengkudu (Morinda citrifolia L.). Jurnal Pangan dan Agroindustri 11(1), 41-52.
DOI: http://dx.doi.org/10.32765/wartaihp.v38i2.7371
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2021 Warta Industri Hasil Pertanian

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Our journal indexed by:
Copyright © Balai Besar Industri Agro, 2018. Powered By OJS
Theme design credited to MEV edited by Warta IHP



This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License