The Technology of Robusta Coffee Decaffeination for Small and Medium Scale of Industries
Abstract
The research on the Technology of Robusta Coffee (Coffea canephora L.) Decafeination
for Small and Medium Scale of Industries had been carried out. The purpose of the research was to get the technology of decaffeination on robusta coffee. The research was conducted by using Completely Randomized Design (RAL) with raw material samples taken from specified area (purposive sampling), there wereMuara Enim, Pagar Alam and Lubuk Linggau Districts and then combined by composites. The main apparatus were 10 liter silindric container and 10 liter steamer with simple condenser. The treatments include boiling and steaming coffee beans at 100°C for 30, 60 and 90 minutes. The results show that the process of decreasing caffeine (decaffeination) by boiling 30, 60 and 90 minutes resulted caffeine content of 0.66%, 0.45% and 0,40% each; whereas by steaming resulted 1.65%, 0.42% dan 0.45% each. The results of this research can be applied by small and medium industres (SMIs) because simple and low cost.
Keywords
Full Text:
PDF (Indonesian)References
Adhiguna, R.T., (2010). Karakteristik Teknik Proses Kristalisasi Kopi Ginseng Instan Rendah Kafein. Sekolah Pasca Sarjana, Institut Pertanian Bogor.
Andre Illy and Rinantonio Viani (2005). Espresso Coffee: The Science of Quality, 2nd edition. Elsevier Academic Press Limited, London-Sandiego.
Arwangga, A. F., I. A. R. A. Asih, dan I W. Sudiarta, (2016). Analisis Kandungan Kafein Pada Kopi di Desa Sesaot Narmada Menggunakan Spektrofotometri UV-Vis. Jurnal Kimia 10 (1): 110-114
Badan Standardisasi Nasional, (2004). Standar Nasional Indonesia (SNI) No. 01-3542-2004, tentang Kopi Bubuk.
Badan Standardisasi Nasional, (2008). Standar Nasional Indonesia (SNI) No. 01-2907-2008, tentang Biji Kopi.
Budiman, H., F. Rahmawati dan F. Sanjaya, (2010). Isolasi dan Identifikasi Alkaloid pada Kopi Robusta (Coffea robusta Lindl. Ex De Will) Dengan Cara Kromatografi Lapis Tipis. CERATA Journal of Pharmacy Sience 1 (1): 54-64.
Butt, M.S., A. Ahmed, M.T. Sultan, A. Amran, M. Yasin and M. Imran, (2011). Evaluating the effect of decaffeination on nutritional and antioxidant status of different coffee brands. Internet Journal of Food Safety Vol.13 : 198-207.
Clarke, R.J. and R. Macrae, (1989). Coffee Chemistry, Vol. I & II. Elsevier Applied Science, London and New York.
Ditjen Perkebunan, 2015. Statistik Perkebunan Indonesia 2014-2016, Kopi. Direktorat Jenderal Perkebunan, Jakarta.
Erdiansyah, N.P. dan Yusianto, (2012). Hubungan intensitas cahaya di kebun dengan profil cita rasa dan kadar kafein beberapa klon kopi robusta. Jurnal Pelita Perkebunan 28 (1) : 14-22
Farida, A., E. Ristianti R. dan A. C. Kumoro, (2013). Penurunan Kadar Kafein dan Asam Total pada Biji Kopi Robusta Menggunakan Teknologi Fermentasi Anaerob Fakultatif dengan Nopkor MZ-15. Jurnal Teknologi Kimia dan Industri 2 (3):70-75.
Kartasasmita, R.E. dan Addyantina, S., (2012). Dekafeinasi Biji Kopi Robusta (Coffea canephora L.) menggunakan Pelarut Polar (Etanol dan Metanol). Acta Pharmaceutica Indonesia 37 (3): 83-89.
Lestari, H., S. Anggrahini, Supriyadi dan S. Mulato, (2005). Kandungan Kafein, Asam khlorogenat dan Trigonellin Biji Kopi (Coffea canephora L.) Varietas Robusta dalam Proses Dekafeinasi dengan Sistem Pengukusan – Pelarutan. Agrosains 18 (3)
Maramis, R. K., G. Citraningtyas dan F. Wehantouw, (2013).
Analisis Kafein dalam Kopi Bubuk di Kota Manado menggunakan Spektrofotometri UV-VIS. Pharmacon Jurnal Ilmiah Farmasi-UNSRAT 2(04):122-128.
Mulato, S., (2004). Pelarutan kafein biji kopi robusta dengan kolom tetap menggunakan pelarut air. Jurnal Pelita Perkebunan 20 (2): 97-109
Mulato, S., E. Suharyanto and Kaswanto, (2010). Products Development of Coffee. Indonesian Coffee and Cocoa Research Institute, Jember.
Mulato, S. and E. Suharyanto, (2011). Post Harvest Coffee Processing in Indonesia an Introduction to Good Manufacturing Practices. Indonesian Coffee and Cocoa Research Institute, Jember.
Mulato, S., S. Widyotomo dan E. Suharyanto, (2014). Pengolahan Produk Primer dan Sekunder Kopi. Pusat Penelitian Kopi dan Kakao Indonesia, Jember. 94 hal.
Najiyati, S. dan Danarti, (2006). Kopi, Budi Daya dan Penanganan Pascapanen. Penebar Swadaya, Jakarta.
Purwadaria, H.K., S. Mulato dan A.M. Syarief, (2008). Dekafeinasi Kopi dalam Reaktor Kolom Tunggal dengan Pelarut Tersier dari Pulpa Kakao. LPPM-IPB bekerjasama dengan Sekretariat Badan Litbang Pertanian.
Puslitkoka, (2011). Products Development of Coffee. Indonesian Coffee and Cocoa Research Institute, Jember.
Puslitkoka, (2014). Pengolahan Biji Kopi Sekunder. Pusat Penelitian kopi dan kakao, Jember
Rachman, V., (2015). Indonesia Berpotensi Jadi Eksportir Kopi Terbesar Dunia. Majalah SWA – Trends - Management, ED Oktober 5, 2015.
Ratna, Y dan Anisah, R., (2000). Dekafeinasi Kopi Robusta pada Pembuatan Kopi Bubuk dengan Pelarut NaOH. Makalah Seminar Nasional Industri Pangan, IPB Bogor.
Rejo, A., S. Rahayu dan T. Panggabean, (2011). Karakteristik Mutu Biji Kopi pada Proses Dekafeinasi. Jurusan Teknologi Pertanian, Faperta, Unsri, Palembang.http://eprints.unsri.ac.id/22, diakses 20 Oktober 2014.
DOI: http://dx.doi.org/10.28959/jdpi.v28i2.2953
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2017 Jurnal Dinamika Penelitian Industri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.