The Formulations of Scrub Cream from Non Fermentation Cocoa Powder and The Effects on Skin

Medan Yumas, Sitti Ramlah, Mamang Mamang

Abstract


The content of non fermented cocoa powder is phenolic compounds of polyphenols group which protecting skin from ultra violet radiation (UVB). This research aims to determine the concentration of non fermented cocoa powder that capable to protect the skin from UVB. This study used a complete randomized design with a treatment on the concentration of non fermented cocoa powder as the active ingredient of scrub cream. Scrub cream was made from non fermented cocoa powder in a variable concentration 2.5; 3.5; 4.5; 5.5% (w/w) with three replicates. The results showed that the viscosity were 36, 42, 49 and 70 dps, respectively. The four scrub cream have pH value above 5 which fulfilled the standard of SNI 01-3524-1994 and uncontained of Pb and Hg. The most panelists was preferred scrub cream with the concentration of non-fermented cocoa powder 3.5%, it gave moisture and smooth effect also lasted minimum for 180 minutes.

Keywords


cocoa powder; concentration; effects; scrub cream; skins

Full Text:

PDF

References


Ardiansyah. (2007). Antioksidan dan Peranannya Bagi Kesehatan. Diakses 10 Februari 2007, dari http://www. beritaiptek.com/zberita-beritaiptek-2007 -01-23-Antioksidan-dan-peranannya-Bagi-Kesehatan.html.

Badan Standardisasi Nasional. 1996. Sediaan Tabir Surya. SNI 16-4399-1996. Jakarta.

Burhan, F.U. & Maspiyah. (2013). Pengaruh Proporsi Tepung Buah Pare dan Cream Orginal Lulur Pada Hasil Jadi Lulur Untuk Perawatan Tubuh. Jurnal Tata Rias. 2(2), 16-26.

Departemen Kesehatan. 1993. Kode Kosmetik Indonesia. Ed. II Vol. I. Jakarta: Direktorat Jenderal Pengawasan Obat dan Makanan.

Fauzi, Aceng, R., Nurmalina, & Rina. (2012). Merawat Kulit dan Wajah. Jakarta: Gramedia.

Hernani, M. R. (2005). Tanaman Berkhasiat Antioksidan. Jakarta: Penebar Swadaya.

Idson, B. & Lazarus, J. (1994). Semi Padat. Di dalam: Siti Suyatmi, penerjemah: Lachman L, Lieberman HA, Kanig JL, editor. Teori dan Praktek Farmasi Industri II. Ed ketiga. Jakarta: UI Press.

Indarti, E. (2007). Efek Pemanasan terhadap Rendemen Lemak pada Proses Pengepresan Biji Kakao. Jurnal Rekayasa Kimia dan Lingkungan. 6(2), 50-54.

Ladizinski, B., Mistry, N., & Kundu, R. V. (2011). Widespread use of toxic skin lightening compounds: medical and psychosocial aspects. Dermatologic Clinics. 29(1), 111-123.

Kusuma, Y.T.C., Suwasono S. & Yuwanti, S. (2013). Pemanfaatan Biji Kakao Inferior Campuran Sebagai Sumber Antioksidan dan Antibakteri. Berkala Ilmiah Pertanian. 1(2), 33-37.

Mulyatni, S.A, Budiani, A. & Taniwiryono, D. (2012). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Kulit Buah Kakao (Theobroma cacao L.) Terhadap Escherichia coli, Bacillus subtilis dan Staphylococcus aureus. Jurnal Menara Perkebunan. 80(2), 77-84.

Nasir, G. (2014). Produksi Biji Kakao Nasional Diprediksi Meningkat Tahun 2014. Majalah Media Perkebunan. Edisi 125, April 2014.

Osakabe, N., Yamagishi, M., Natsume, M., Yasuda, A., & Osawa, T. (2004). Ingestion of proanthocyanidins derived from cacao inhibits diabetes-induced cataract formation in rats. Experimental Biology and Medicine. 229(1), 33-39.

Rieger, M.M. (1994). Emulsi. Di dalam: Siti Suyatmi, penerjemah: Lachman, L., Lieberman, H.A. & Kanig, J.L. editor. Teori dan Praktek Farmasi Industri II. Ed. ketiga. Jakarta: UI Press.

Rieger, M. (2000). Harry’s Cosmeticology. 8th Ed. New York: Chemical Publishing Co. Inc.

Rosniati, B.L., Dase, F., Moridon, Munandar, M. Rombe, Endang, S. & Multasan. (2003). Pengembangan Sistem Pengolahan dan Teknik Fermentasi Kakao Biji. Laporan Penelitian dan Pengembangan. Balai Riset dan Standardisasi Industri dan Perdagangan Makassar. Departement Perindustrian dan Perdagangan. Makassar.

Sartini, Djide, N. M. & Alam, G. (2007). Ekstraksi Komponen Bioaktif dari Limbah Kulit Buah Kakao dan Pengaruhnya Terhadap Aktivitas Antioksidan dan Antimikroba. Jurnal Falkultas Farmasi. 1-6.

Sartini. (2013). Pemanfaatan Kakao Sebagai Sumber Bahan Aktif Pembantu Sediaan Farmasi (Obat dan Kosmetika) dan Suplemen Makanan. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Industri Kakao dan Hasil Perkebunan Lainnya. Balai Besar Industri Hasil Perkebunan Kementerian Perindustrian.

Silva, C. M., Ribeiro, A. J., Figueiredo, M., Ferreira, D., & Veiga, F. (2005). Microencapsulation of hemoglobin in chitosan-coated alginate microspheres prepared by emulsification/internal gelation. The AAPS Journal. 7(4), E903-E913.

Steel, R.G.D. & Torrie, J.H. (1991). Prinsip dan Prosedur Statistika: Suatu Pendekatan Biometrik. Edisi ke-2. Terjemahan oleh: M. Badaraja & R. Korawi. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Sugandi & Sugiarto. (1993). Rancangan Percobaan Teori dan Aplikasi. Yogyakarta: Andi Offset.

Sultanry & Kaseger. (1985). Kimia Pangan. Badan Kerjasama Perguruan Tinggi Negeri Indonesia Bagian Timur, Makassar.

Supriyanto, Haryadi, Budi, R. & Djagal, W.M. (2006). Aktivitas Antioksidan Ekstrak Polifenol Kasar Dari Kakao Hasil Penyangraian Menggunakan Energi Gelombang Mikro. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 17(3).

Swastika, A., Mufrod & Purwanto. (2013). Aktifitas Antioksidan Krim Ekstrak Sari Tomat. Tradisional Medicine Journal. 18(3), 132-140.

Wilkinson, J.B. & Moore, R.J. (1982). Harry’s Cosmeticology. London: Longman Group.

Windarwati, S. (2011). Pemanfaatan Fraksi Aktif Ekstrak Tanaman Jarak Pagar Sebagai Zat Antimikroba dan Antiok1-sidan Dalam Sediaan Kosmetik. Tesis. Sekolah Pascasarjana Institut Pertanian Bogor, Bogor.




DOI: http://dx.doi.org/10.36974/jbi.v6i2.836

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


BIOPROPAL Industri

Published by :

Institute for Industrial Research and Standardization (Baristand Industri) in Pontianak

Agency for Industrial Research and Development, Ministry of Industry 

Jl. Budi Utomo No. 41 Pontianak, West Kalimantan, Indonesia

Tel / Fax : +62 561 881393, 881533

email      : biopropal.industri@gmail.com

 

BIOPROPAL Industri indexed in: 

Hasil gambar untuk gambar doajHasil gambar untuk gambar google scholar

RJI Main logo